Zwart witfoto's afdrukken van negatief

Vergrotingen van zwart wit negatieven van 10 x 15 cm tot 50 x 60 cm op  panchromatische zwart-wit-papier van Ilford (190 g/m²) het fotopapier is uiterst gevoelig en verrijkt met optische witmiddelen. Daardoor stralend wit en intens zwart.

Verkrijgbaar in hoogwaardig glans of mat met een lichte structuur.

Met of zonder witte rand met een  witte rand rond uw foto  is het gemakkelijker om de zwart-witfoto snel en nauwgezet in een passe-partout te plaatsen. Bovendien bereikt u hiermee een optisch effect: wilt u uw foto  helemaal zonder passe-partout of lijst – ten toon stellen, dan is  een witte rand ook altijd als mooie decoratieve omlijsting van de motieven. 

Prijzen handvergrotingen zwart-wit van negatief.

Zwart-witfoto's digitaal


Zwart-witfotografie heeft unieke kwaliteiten die vandaag de dag nog even sterk zijn als altijd. Tijdloos, korrelig, waarheidsgetrouw en klassiek zijn allemaal gangbare manieren om zwart-witfotografie te beschrijven. Ondanks de komst van in massa geproduceerde kleurenfilm, waardoor iedereen dacht dat zwart-wit uit de mode zou raken, blijft mono, zelfs na bijna 200 jaar sinds Joseph Nicéphore Niépce de eerste zwart-witfoto maakte, onverminderd populair.

Terwijl kleurenbeelden een levensechte weergave van de wereld om ons heen kunnen produceren, is zwart-wit in staat het natuurlijke of het nauwkeurige als essentiële elementen van een scène te overstijgen en een unieke, viscerale weergave te produceren van wat onze zintuigen in het veld zijn tegengekomen.

Een van de grote voordelen van digitale fotografie is dat je naar believen kleuren- en zwart-witfoto's kunt maken - wisselen tussen kleur en zwart-wit is net zo eenvoudig als in een menu duiken. Het is beslist veel gemakkelijker dan het wisselen van een filmrolletje.

Maar zwart-witfotografie is niet simpelweg het verwijderen van de kleur.

We kunnen elke digitale  foto die we ooit hebben gemaakt met één muisklik omzetten in monochroom. Het vereist niet dat we denken als een monochrome fotograaf, noch dat we het monochrome denkproces begrijpen. Om die reden zijn veel van onze zwart-witfoto's eigenlijk gewoon kleurenfoto's zonder kleur, geen echt goed doordachte monochromie.

Om het concept van fotograferen op film zo dicht mogelijk te benaderen, zouden we eigenlijk een digitaal negatief moeten gebruiken, oftewel het RAW-bestand. In het RAW-bestand zijn de scherpte, het contrast en de verzadiging niet aangepast, zodat we de creatieve vrijheid hebben om daarmee te spelen in onze digitale donkere kamer.

Ik kan voor jou een RAW-bestand of een Tiff-bestand omzetten volgens de Ansel Adams methode naar zwart-wit.

Ansel Adams was een van de grootste landschapsfotografen aller tijden. Zijn zonemeting is zelfs de basis voor onze eigen moderne matrixmeters. Maar hoewel matrixmetingen geweldig zijn, is het leren belichten met een zonemeting een geweldig leermiddel.

Adams verdeelde zijn systeem in 11 zones, van zuiver zwart zonder details tot zuiver, weer zonder details. Hij belichtte de schaduwen en herstelde de hooglichten in de donkere kamer.

Prijzen handvergrotingen zwart-wit van bestanden.